Wyznacz liczbę x
yo: 1. Liczby (2x, x+3, 1/2x−1,) tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz liczbę x.
2. Liczby (3x, x2+5x, 7x+4) tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz liczbę x.
17 lut 16:26
Dominik: z wlasnosci ciagu geometrycznego an2 = an − 1 * an + 1
z wlasnosci ciagu arytmetycznego 2an = an − 1 + an + 1
podstaw do wzorow
17 lut 16:27
Beti:
1. W ciągu geom.: a
22 = a
1*a
3
| | a1+a3 | |
2. W ciągu arytm.: a2 = |
| |
| | 2 | |
podstaw do warunków dane wyrazy i rozwiąż otrzymane równania
17 lut 16:28
17 lut 16:28
17 lut 16:29