| −b−√Δ | −7−13 | 20 | 2 | |||||
x1= | = | =− | =−1 | |||||
| 2a | 12 | 12 | 3 |
| −b+√Δ | −7+13 | 6 | 1 | |||||
x2= | = | = | = | |||||
| 2a | 12 | 12 | 2 |
| 1 | ||
x2= | ||
| 4 |
| 1 | ||
x= | ||
| 2 |
| 2 | 1 | |||
x∊{−1 | , | } | ||
| 3 | 2 |
| 1 | 1 | |||
x= | ⋁ x=− | Sorki za błąd | ||
| 2 | 2 |
Podaj rozwiązania obydwu równań wchodzących w skład alternatywy.
rozwiążę dwa przykłady ( dalej już podobnie powinnaś sobie poradzić
d) 9 − 4x2 = 0 <=> ( 3 − 2x)( 3 + 2x)=0 ( ze wzoru a2 −b2 =( a −b)(a +b)
to: 3 −2x =0 lub 3 +2x=0
x = 32 lub x= −32
oraz: ( 3 −2x)( x −5)=0 <=> 3 −2x =0 lub x −5=0
to: x = 32 lub x = 5
ostateczna odp: wybierasz rozwiązania obydwu składników alternatywy:
x = 32 lub x = −32 lub x = 5
h)
√x−1 =0 lub ( x −1)(x +2)=0
√x= 1 podnosimy obustronnie do kwadratu:
więc x = 1
oraz: (x −1)(x +2)=0 <=> x −1=0 lub x+2=0 <=> x = 1 lub x = −2
odp:
x = 1 lub x = −2
| 5 | ||
3x + 5 = 0 ⇒ x = − | ||
| 3 |
| 1 | ||
2x − 1 = 0 ⇒ x = | ||
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
Jeśli 4x2 − 1 = 0 ⇒ x2 − | = 0 ⇒ (x − | )(x + | ) = 0,
| |||
| 4 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
x − | = 0 ⇒ x = | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
x + | = 0 ⇒ x = − | |||
| 2 | 2 |
| 5 | 1 | 1 | ||||
Ostatecznie: x = − | lub x = | lub x = − | ||||
| 3 | 2 | 2 |
Brawo Mirek