oblicz granice
KAMIL: an=sin2(π√n2+n)
17 lut 16:25
huehuehue: n−−>
17 lut 16:33
KAMIL: w zadaniu nie ma
n−−−>
∞ tak

a ma wyjsc 1
17 lut 16:38
Vizer: Na pewno do +∞, jak to w ciągach zazwyczaj bywa, tu trzeba zastosować pewien trick na
okresowość sinusa, czyli wiedzieć, ze po dodaniu np. 2π wartość się nie zmieni. Pokombinuj,
17 lut 16:40
KAMIL: zagubiony
17 lut 16:42
asdf: −1 ≤ sin (π
√n2+n) ≤ 1 //
2
1 ≤ sin
2 (π
√n2+n) ≤ 1
poczytaj troche coś ciagach ja nie wiesz

, polecam wpisać w google "310 zadań granic z
rozwiązaniami"..oczywiście kupić tą książkę (nioh nioh)
17 lut 16:59
Trivial: asdf, sugerujesz że 1 ≤ sin
2(π
√n2+n) ≤ 1 dla dowolnego n?
17 lut 17:03
asdf: dla dowolnego to może nie..
17 lut 17:05
Trivial:
A dla jakiego? Nie można tak sobie podnosić nierówności do kwadratu gdy mamy liczby ujemne.
Można najwyżej:
|sin(π√n2+n)| ≤ 1 /2
sin2(π√n2+n) ≤ 1
Za wiele nie daje.
17 lut 17:13
Trivial:
A żeby obliczyć tę granicę można zastosować przybliżenie
(1+ε)
x ≈ 1+εx, ε << 1
Najpierw mamy:
√n2+n = n(1+
1n)
1/2 = n*(1+
12n) + R
n = n+
12 + R
n
gdzie R
n oznacza ciąg reszt przybliżenia (różnicę między wartością dokładną a przybliżoną).
Kolejno zauważamy, że
R
n =
√n2+n − n −
12 → 0 przy n →
∞
Korzystając ze wzoru
możemy zapisać
a
n = sin
2(π
√n2+n) =
12(1−cos(2π
√n2+n)) =
12(1−cos(2π(n+
12+R
n))
=
12(1−cos(π+2πR
n)) =
12(1+cos(2πR
n))
Ale R
n → 0 zatem
lim
n→∞ a
n =
12(1+1) = 1.
17 lut 18:20