Wykaż, że p3{2} jest liczbą niewymierną.
Marcel: Wykaż, że 3√2 jest liczbą niewymierną.
Proszę o pomoc o rozwiązanie krok po kroku.
17 lut 16:23
Marcel: pomoże kto

? Może jest niewyraźnie ta liczba to pierwiastek z dwóch trzeciego stopnia bardzo
mi zależy
17 lut 18:08
Dominik: zalozmy ze 3√2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)
W(3√2) = 0
x = 3√2
x3 = 2
x3 − 2 = 0
z tw o wymiernych pierwiastkach wielomianu o wspolczynnikach calkowitych wiemy, ze
mozliwymi wymiernymi pierwiastkami wielomianu sa liczby ±1, ±2. wsrod nich nie ma 3√2, co
nalezalo wykazac.
17 lut 18:11