matematyka
kamila93: zapisz
a) sumę liczb a liczby od 10 od niej większej liczby 10 razy od niej mniejsza
b) sumę liczby b liczby 3 razy od niej i liczby 3
27 lip 19:36
Basia:
dla a>0
−−−−−−−−−−−−−−−−−
a − dana liczba
a+10 − liczba o 10 większa od a
a10 − liczba 10 razy mniejsza od a
S=a+(a+10)+a10 = 2a+10+a10 = 20a+100+a10 = 21a+10010 = 2,1*a + 10
dla a<0
−−−−−−−−−−−−−−−−−
a − dana liczba
a+10 − liczba o 10 większa od a
a*10=10a − liczba 10 razy mniejsza od a
S=a+(a+10)+10a=12a+10
dla a=0
−−−−−−−−−−−−−−
matematycznie jak dla a>0
logicznie nie bardzo bo 0 = 0 i nie jest ani 10 ani 2 ani 100 razy mniejsze od 0
ad. (b)
napisz porządnie treść; to co napisałaś nie ma sensu