W ciągu geometrycznym
yo: W ciągu geometrycznym suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem Sn=5(1−2n). Wyznacz wzór
ogólny tego ciągu.
17 lut 15:58
Trivial:
an = Sn − Sn−1
17 lut 16:11
Eta:
Mżna też tak:
a
1= S
1= ....
| | a2 | |
a1+a2= S2 ⇒ a2=.... to: q= |
| =... |
| | a1 | |
a
n= a
1*q
n−1=....
17 lut 16:14
Beti: a
1 = S
1 = 5(1−2
1) = −5
a
2 = S
2 − a
1 = 5(1−2
2) − (−5) = −15 + 5 = −10
wzór ogólny:
a
n = a
1*q
n−1
a
n = −5*2
n−1
| | 5 | |
ewentualnie: an = − |
| *2n |
| | 2 | |
17 lut 16:16
Eta:
17 lut 16:22