rownania
ola: rozwiaz rowniania metoda graficzna i algebraiczna:
a) x−|x+5|=1
b)2|x−3|=1−x
c)|x|+|2−x|=2x
d)|x|=4x
e) 2|x|+x=3
f) |x−2|+x−2
27 lip 18:49
Basia: Rozwiążę przykład (a). Pozostałe spróbuj rozwiązać sama stosując identyczne metody.
27 lip 18:57
Basia: metoda algebraiczna
x+5≥0 ⇔ x≥−5
czyli dla x≥−5 |x+5|=x+5
stąd:
x−(x+5)=1
x−x−5=1
−5=1
sprzeczność; dla x≥−5 równanie nie ma rozwiązania
x+5<0 ⇔ x<−5
czyli dla x<−5 |x+5|=−(x+5) = −x−5
stąd:
x−(−x−5)=1
x+x+5=1
2x=−4
x=−2
ale −2 nie jest mniejsze od −5
czyli dla x<−5 równanie również nie ma rozwiązania
ostatecznie:
równanie nie ma rozwiązania
27 lip 19:02
Basia:

metoda graficzna:
x−|x+5|=1
x−1 = |x+5|
rysuję wykresy:
y=x−1
y = |x+5|
wykresy nie mają punktów wspólnych;
równanie nie ma rozwiązania
27 lip 19:07
Mirek:
ad. a.
x − |x + 5| = 1
(−∞, −5) | <−5, +∞)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|(−5)−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−>x
|
x + x + 5 = 1 | x − x − 5 = 1
2x = −4 | 0 = 6
x = −2 | sprzeczność
sprzeczność |
Odp.: Brak rozwiązania.
ad. c.
|x| + |2 − x| = 2x ⇒ |x| + |x − 2| = 2x
(−∞, 0) | <0, 2) | <2, +∞)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−|(0)−−−−−−−−−−−−−|(2)−−−−−−−−−−−−>x
−x − x + 2 = 2x | x − x + 2 = 2x | x + x − 2 = 2x
4x = 2 | 2x = 2 | −2 = 0
x = 1/2 | x = 1 | sprzeczność
sprzeczność | |
Odp.: x = 1
27 lip 22:14
Eta:

d) graficznie : wspólny punkt wykresów ;
x = 0
algebraicznie widać gołym okiem ,że x = 0
rozwiąż .
27 lip 22:49
Eta:

graficznie :
x= −3 ∊ x= 1 bo z części wspólnej wykresów
algebraicznie:
miejsce zerowe pod modułem x=0
rozpatrujemy równanie w przedziałach:
w pierwszym przedziale zmieniamy znak opuszczając moduł w drugim nie
x€( −∞ , 0) x€<0,∞)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−(0)−−−−−−−−−−−−−− x
− 2x +x = 3 2x +x = 3
−x= 3 3x= 3
x = −3 x= 1
27 lip 23:14