ciagi
Sheppard: Dany jest ciag arytmetyczny (an) dla n≥1 w ktorym a7=1 a11=9
a) oblicz pierwszy wyraz i roznice ciagu
b) sprawdz czy ciag (a7,a8,a11) jest geometryczny
c) wyznacz takie n aby suma n poczatkowych wyrazow ciagu (an) miala wartosc najmniejsza
najbardziej interesuje mnie podpunkt C
17 lut 15:32
fsfsddfsfsd: a7=a1+6r
a11=a1+10r
1=a1+6r
9=a1+10r
odejmujemy
−8=−4r
r=2
a1+6*2=1
a1=−11
17 lut 15:37
Sheppard: a i b zrobilem bo jest latwe ale nie ogarniam tego c
17 lut 15:40
Sheppard: up
17 lut 16:07
Eta:
Z podpunktu a) a
1= −11 , r=2
to: a
n= 2n−13
| | −11+2n−13 | |
Sn = |
| *n −−− ma osiągać minimum |
| | 2 | |
S(n)= (n−12)*n = n
2−12n −−− to funkcja kwadratowa, parabola ramionami do góry
zatem osiąga minimum dla odciętej wierzchołka paraboli
17 lut 16:21
Sheppard: ale jestem glupi omg

tak samo liczylem ale inny wynik wychodzil xD Dzieki
17 lut 19:14
Eta:
17 lut 19:18