funkcje
mateusz: mam problem z takim zadankiem
wykresem funkcji f jest prosta przechodząca przez punkty a(0,3) i b(−2,1) wyznacz wzór tej
funkcji f oraz rozwiąż nierówność
f(|2x+1|)≤13−3x
17 lut 15:24
17 lut 15:27
mateusz: świetnie nie pomogłeś może napiszę że funkcje z punktów już wyliczyłem ale nie wiem co dalej
f(x)=x+3
17 lut 15:29
Beti:
jeżeli f(x) = x + 3
to f(|2x+1|) = |2x+1| + 3
i masz do rozwiązania nierówność:
|2x+1| + 3 ≤ 13 − 3x
17 lut 15:32
mateusz: no i ciągle mi nie wychodzi mógłby ktoś to rozpisać ?
17 lut 15:34
Eta:
|2x+1|+3x≤10
| | 1 | |
dla x€ (−∞, − |
| ) −2x−1+3x≤10 ⇒ x ≤11 |
| | 2 | |
| | 1 | |
cz. wspólna :x€(−∞, − |
| ) |
| | 2 | |
| | 1 | | 9 | |
dla x€ <− |
| ,∞) 2x+1+3x≤10 ⇒ x≥ |
| |
| | 2 | | 5 | |
| | 1 | |
cz. wspólna: x€ <− |
| , U{9}{5> |
| | 2 | |
| | 9 | |
odp: suma tych przedziałów : x€ (−∞, |
| > |
| | 5 | |
17 lut 15:42
Eta:
| | 9 | |
poprawiam zapisy : oczywiście powinno być x≤ |
| |
| | 5 | |
17 lut 15:43