ciąg geometryczny
Kun: Witam proszę o pomoc z tym zadankiem:
Oblicz wyrazy czwarty i piąty podanego ciągu geometrycznego:
√2−1 , 1 , √2 + 1
17 lut 15:17
Beti: najpierw liczysz q:
zatem:
a
4 = a
3*q = (
√2+1)*(
√2+1) = ...dokończ
a
5 = a
4*q = ... dokończ
17 lut 15:20
Kun: Wyszło ,dzięki

chodź za bardzo nie wiem skąd wziąłeś te wzory bo o takich nam nie wspominano
17 lut 15:32
Sheppard: wszystko wynika z definicji ciagu geometrycznego
pierwszy wyraz to a1
drugi powstaje poprzez pomnozenie pierwszego przez iloraz ciagu czyli q
a2=a1*q
trzeci to przemnozenie wyrazu drugiego przez q
a3=a2*q albo moze na tez zapisac a3=a1*q2 itd
17 lut 15:35
Beti: ale jakie wzory?
z def. c. geom. wynika, że każdy wyraz ciągu (z wyjątkiem pierwszego) powstaje po pomnożeniu
wyrazu poprzedniego przez stałą q.
Dlatego: a2 = a1*q
a3 = a2*q
a4 = a3*q itd
17 lut 15:35
krystek: ale uczono ,że an=a1*qn−1 i wtedy
a4=a1*q3=(a1*q2)*q=a3*q
17 lut 15:37
Kun: Już rozumiem dzięki

chodź mam jeszcze mały problem z tym przykładem:
1√2−1 , 2 +
√2 , 2
√2 + 2
tak więc q = 2
a4=(2
√2 + 2)*2 = 4
√2 + 4 i jest źle
17 lut 15:41
krystek: a na jakiej podstawie q=2
17 lut 15:41
Kun: q=a3a2 = 2√2+22+ √2 = 2
17 lut 15:44
krystek: To jestes "fenomen" ! Źle!
17 lut 15:45
krystek: | 2√2+2 | |
| = usuń niewymierność. |
| √2+2 | |
17 lut 15:46
Kun: Tak więc q = 32
17 lut 15:50
krystek: Zapisz tutaj swoje obl ktoś sprawdzi. Ja wychodzę.
17 lut 15:51
Beti: q = √2
17 lut 15:54
Kun: q=2√2+2√2+2 = 64=32
/\
|
|
|
*√2
17 lut 15:55
Kun: Ok wyszło ,dzięki nie wiem jak ja to liczę dzisiaj
17 lut 15:56
Krzysiek: Musieli przeciez to podstawa.
moze tak W ciagu grometrycznym staly jest iloraz q . Po chlopsku iloraz q jest to stosunek
wyrazu nastepnego do wyrazu go poprzedzajacego . Jesli wyrazem nastepnym bedzie np a
6 to
| | a6 | |
wyraz go poprzedzajacy to a5 czyli mozemy zapisac ze q= |
| i teraz tak jesli znamy q |
| | a5 | |
i wyraz a
5 no to
a
6=a
5*q .
Czyli mozemy zapisac ze dla ciagu geometrycznego
| | a2 | | a3 | | a4 | | an+1 | |
q= |
| = |
| = |
| =.... |
| |
| | a1 | | a2 | | a3 | | an | |
17 lut 15:56
Beti: jak usuwasz niewymierność z ułamka:
17 lut 15:58
ddor: 2√2+2/2+√2
27 lis 10:44