obliczyc obwod trapezu wiedzac ze jego pole jest równe 36?
monika: Boki trapezu równoramienego sa w stosunku 17:13:7:13. obliczyc obwod trapezu wiedzac ze jego
pole jest równe 36?
27 lip 17:00
AS: Przyjmij boki trapezu:
podstawy: 17*k i 7*k , ramiona po 13*k
Wstaw do wzoru na pole trapezu i wylicz k.
27 lip 17:05
monika: i co mi to cos da ?
27 lip 17:06
monika: ale nie mam H
27 lip 17:08
AS: No to wylicz − wykonaj rysunek
Wylicz rzut ramienia na podstawę, a jeśli nie wiesz jak
to przejrzyj wcześniejsze zadania z trapezem,tam często jest
podany sposób wyliczenia.
27 lip 17:12
Basia:

wylicz x
H wyraź przy pomocy k na podstawie tw.Pitagorasa
podstaw za H do wzoru na pole i wylicz k
27 lip 17:16
Rafał: Ma wyjść 25j.


?
27 lip 17:36
AS: Moi kochani!
Będę trochę złośliwy.
Wszyscy liczą tylko nie Monika.
27 lip 17:59
123: Rafał, tak wyjdzie 25
27 lip 18:17
Squall: a = 17k
b = 7k
c = 13k
17k = 7k + 2x
10k = 2x
x = 5k
H
2 = (13k)
2 − (5k)
2
H
2 = 169k
2 − 25k
2
H
2 = 144k
2
H = 12k
| | 17k + 7k | | 1 | | 1 | |
P = |
| *12k = 144k2 ⇒ 144k2 = 36 ⇒ k2 = |
| ⇒ k = |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Obw = a + b +2c = 8 |
| + 3 |
| + 13 = 25 |
| | 2 | | 2 | |
27 lip 18:18
monika: dziekowka
28 lip 10:54
AS: Droga Moni.
Z przepisywania nie wiele się nauczysz.
28 lip 13:03