parametr
alb: Z równania (a+1)xy+y=x−a wyznaczamy y jako funkcje x. Wyznacz wartość parametru a, dla której
zbiorem wartości tej funkcji jest R\{1}.
17 lut 15:12
alb: | | x−a | |
f(x)= |
| doszłam do tego co dalej....... |
| | (a+1)x+1 | |
pomóżcie
17 lut 15:13
zombi: f(x) ≠ 1
17 lut 15:16
alb: (x−a)−((a+1)x+1)=x−a−ax−x−1=−a−ax−1
−a−ax−1≠0
17 lut 15:19
alb: i co dalej


?
17 lut 15:22
17 lut 15:31
pigor: .., a "toto" dla każdego x≠−1 ma sens ⇔
a=0 , sprawdźmy:
istotnie , bo wtedy funkcja przyjmie postać
| | x | | x+1−1 | | −1 | |
y= |
| = |
| =1+ |
| − hiperbola o asymptocie y=1 i x∊R\{−1} .  |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
17 lut 16:07