rozwiąż pomóżcie prosze
zakłopotany: | 3−x | | 5x | |
| − |
| = 0 |
| 4x2 +4x+1 | | 2x+1 | |
17 lut 15:04
zombi: Zacznij od dziedziny
17 lut 15:04
Dominik: nastepnie wspolny mianownik
17 lut 15:05
krystek : Mianownik pierwsz (2x+1)2
17 lut 15:05
zakłopotany: | | 1 | | 1 | |
czyli co dziedzina będzie D=R\ {− |
| , |
| } |
| | 2 | | 2 | |
17 lut 15:10
zakłopotany: niech ktoś rozpisze mi od momentu gdy wychodzi coś takiego
17 lut 15:16
17 lut 15:23
krystek: =0⇔−10x2−6x+3=0 Δ x1 i x−2
17 lut 15:25
zakłopotany: a dziedzine z tego pierwszego i drugiego mam wyznaczyć ?
17 lut 15:38
krystek: Tak
17 lut 15:41
zakłopotany: | | 3+√39 | |
delta wychodzi mi 156 dobrze ? a x1= |
| |
| | 5 | |
17 lut 15:48
krystek: A jak ja liczyłes zapisz . Źle.
17 lut 15:49
17 lut 15:49
krystek: ups , z innego zad . Dobrze.obl Δ
17 lut 15:50
zakłopotany: a te x ?
17 lut 15:54
zakłopotany: | | −3−√39 | | −3+√39 | |
już wiem mały bład mi się wkradł x1 powinien być = |
| a x2= |
| |
| | 10 | | 10 | |
17 lut 16:14
zakłopotany: chyba dobrze co ?
17 lut 16:15
Krzysiek: Δ=156 to √Δ=√156=√4*√39=2√39
Teraz x1= −b−√Δ/2a= 6−2√39/−20 mozesz to skrocic
x2= −b+√Δ/2a= 6+2√39/−20 tez skroc
Jak masz −10x2−6x+3 to a=−10 b=−6 i c=3 np −b=−(−6)=+6=6
17 lut 16:17
Krzysiek: Mozesz tez zostawic √Δ=√156 bo nie wyciagniesz ladnego kwadratu z tego pierwiastka
17 lut 16:19
Krzysiek: Ja tego nie sprawdzalem ale jesli liczysz delte z rownania −10x2−6x+3 to licz x1 i x2 z
tego rownania bo z niego policzylesz delte . POtem juz nie mozesz skracac i liczyc x1 i x2
.
Jesli chcesz skracac to mozesz to zrobic ale przed policzeniem delty . W tym przypadku nie ma
co skarac bo 3 nie skroci sie przez2 do liczby calkowitej
17 lut 16:27
zakłopotany: dzięki
17 lut 16:29
zakłopotany: | | 6−2√39 | | −2(−3+√39) | |
ja zrobiłem tak że np jak x1 = |
| dalej zrobiłem tak |
| i |
| | −20 | | −20 | |
dopiero wtedy skróciłem −2 i −20
17 lut 16:33