Trapez równoramienny
Ja : W trapezie równoramiennym przekatne są równe 15cm a odcinek łaczący środki ramion ma 12cm
Oblicz h i pole trapezu.
Prosze o podpowiedź jak wyliczyć?
17 lut 14:59
Eta:
| | a+b | |
|EF|= |
| = 12 i |AK|= |EF|= 12 |
| | 2 | |
z tw, Pitagorasa w ΔAKC
h
2= 15
2−12
2 ⇒ h=...
| | a+b | |
P(tr) = |
| *h= 12*h=.... |
| | 2 | |
dokończ...
17 lut 15:05
Eta:
Przerywany szary odcinek to FK ( bo na rys. nieco mi się skrzywił
17 lut 15:07
Dominik: @Eta, |AK| = |EF| tylko dla trapezu rownoramiennego czy dowolnego?
17 lut 15:07
Eta:
Tylko dla równoramiennego !
17 lut 15:10
JA: Ślicznie dziekuje , próbowałem podobieństwem
17 lut 15:12
Eta:
17 lut 15:13
Dominik: zgadza sie, dzieki
17 lut 15:18