Nierówonść wymierna
przemek: Przy rozwiązywaniu nierówności wymiernej otrzymuję dwa takie same miejsca zerowe, czy coś robię
nie tak?
nierówność:
(8 − x)(x2 − 64)(x − 3)≤0
wynik:
(8 − x)(x − 8)(x + 8)(x − 3)≤0
Miejsca zerowe to: 8, 8, −8 i 3.
17 lut 14:57
ICSP: Dobrze robisz. Po prostu masz pierwiastek dwukrotny x = 8
Pamiętaj o dziedzinie oraz o tym ze jeżeli zapisujesz na tej stronie ułamki uzywać dużej
literki U. ładniej wyglądają
17 lut 14:59
Eta:
To oznacza,że : x=8 −−− pierwiastek dwukrotny
17 lut 14:59
krystek : x=3 nie jest m zerowym D=R/{3}
17 lut 15:00
przemek: Dziedziną są liczby rzeczywiste z wyłączeniem: 3 ale jak narysować wykres w takim przypadku?
17 lut 15:10
przemek:
17 lut 16:34
przemek: Czy tak będzie wyglądał wykres?
x∊<−8;3) ∪ <8;+nieskończoność)
17 lut 16:38