Zaciąłem się
Piotr:
Nie mam pojęcia co dalej, pomocy. Próbowałem wyciągać czynnik przed pierwiastek, ale to nic nie
dawało bo bym musiał wyciągnać przynajmniej 64 co da mi
√3,75 i nic znowu stop
17 lut 14:56
krystek : 3√8*30=2√30
17 lut 15:05
Piotr: | | 1 | |
Tak tez robilem, ale to nic mi nie daje. Wynik ma byc |
| |
| | 4 | |
17 lut 15:07
krystek: A jaki poczatek zadania?
17 lut 15:27
Piotr:
Nie wiem jak napisac czytelniej, ale 361 i 121 sa pod pierwiastkiem kwadratowym
17 lut 15:37
Sheppard: zapisz 8 jako 23
a ten pierwiastek tez jako potege przy podstawie 2 i wyjdzie
17 lut 15:38
17 lut 15:39
Piotr: Czas przypomniec prawa dzialan >.< Dziekuje.
17 lut 15:40
krystek: Nie piszcie końcówki swoich wyliczeń ,tylko całe zad.
17 lut 15:40
Beti: w liczniku masz: 3√√361 − √121 = 3√19 − 11 = 3√8 = 2
17 lut 15:41