matematyka
kamila 93: Pan Jan wpłacił 1200zł do banku Fortuna w którym oprocentowanie wkładów oszczędnościowych jest
równe 8 % w stosunku rocznym Jle wyniosą odsetki od tej kwoty po roku a ile zł pozostanie z
ich Panu Janowi jeśli od kwoty odsetek zostanie odprowadzony podatek 20 %
27 lip 16:52
monika: 1200zl− kapital poczatkowy
1200zl * 8% − kapitał po rok
1200* 8 % = 96
1200+ 96 = 1296zl.
1296*20%=259.2
pozostanie mu 1036.8 zl
27 lip 17:04
Rafał: oj chyba raczej źle to zrobiłaś.
27 lip 17:08
Basia:
Niezupełnie. Podatek 20% płaci się tylko od odsetek czyli:
podatek = 20%*96 = 96*0,2=19,2
zostanie = 1296 − 19,2 = 1276,80
27 lip 17:10
Rafał: 1200*8%=96
20%*96=19,2
96−19,2=76,8
1200+76,8=1276,8zl <−−−−zostanie
chyba tak jakoś

27 lip 17:11
kamila93: Zapisz
a)sumę liczb a liczby od 10 od niej większej liczby 10 razy od niej mniejsza
b) sume liczby b liczby 3 razy od niej i liczby 3
27 lip 19:34