17 lut 14:54
ICSP: Twierdzenie o dwusiecznej kąta
17 lut 14:56
Kamila: nie rozumiem go właśnie
17 lut 14:57
17 lut 15:00
Kamila: wiem to wiem. ale dlaczego 4a i 3a ?
17 lut 15:01
Kamila: jal to zrozumieć
17 lut 15:02
ICSP: | | |AC| | | 3 | |
wiesz tylko że zachodzi : |
| = |
| . Ponieważ nie znasz długości |AC| oznaczasz |
| | |BC| | | 4 | |
je sobie przez dowolną literka alfabetu(tylko nie i)
4a = 3|BC|
i masz :
|AC| = a
tylko że masz ułamki. Przy dalszym rozwiązywaniu zadania działając na nich można się prosto
pomylić. Zatem ten kto rozwiązywał zadanie pomyślał i zamiast a tak jak przyjął że |AC| = 3a i
wtedy wyszło mu |BC| = 4a. Bez różnicy wynik zawsze będzie ten sam.
17 lut 15:08
Kamila: o właśnie o taka odpowiedź mi chodziło dziękuje
17 lut 15:12