Wykaż że sinusi jest równy (Planimetria)
alm:
Rysunek wyszedł kiepsko ale okregi sa styczne.
17 lut 14:53
alm: dalej jest:
| a | | b | | a|OB|−b|OA| | |
| − |
| = |
| |
| |OA| | | |OB| | | |OA|*|OB| | |
17 lut 15:10
alm: I co z tym robić?
17 lut 18:02
alm: Jakaś wskazówka
18 lut 00:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
a po co odejmujesz
18 lut 00:29
alm: Zmieniam stronę.
18 lut 11:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
pytanie ponawiam −−− a po co

to wyrażenie wtedy =0 ... i co Ci to daje

nic
18 lut 11:30
alm: | | b−a | |
Ok to co zrobić żeby wykazać że sinα= |
| |
| | b+a | |
18 lut 11:55
Janek191:
Przez punkt A rysujemy prostą równoległą do pr CD.
Otrzymany kąt ∡ EAB jest równy ∡ DOB
α = I ∡ EAB I
b − a
sin α = −−−−−−
b + a
bo I AB I = a + b − okręgi są styczne.
18 lut 12:32