Obliczyć pochodną pierwszego rzędu każdej z funkcji
ABC: Obliczyć pochodną pierwszego rzędu każdej z funkcji:
Mam coś takiego, czy dobrze to wykonuje?
f(x)= e
2x * arcsinx
| | 1 | |
y' = e2xarcsinx + e2x |
| |
| | √1−x2 | |
I to już jest wynik?
17 lut 14:43
ABC: up
17 lut 14:59
huehuehue: pochodna z e2x=2e2x a tak ogolnie to ok
17 lut 15:03
ABC: A jak taką pochodną obliczyć?
Bo innego wzóru niż ten (ex)' = ex nie znam
17 lut 15:11
huehuehue: popatrz na to niech t=2x t'=2 wtedy (et)'=et * t'=e2x * 2
17 lut 15:13