matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz całke stosując podstawianie.
lejdi-:
2
x
∫
4
x
−4
Prosze o pomoc, mam problem z podstawieniem, nie wiem jakie podstawienie wybrać ...:(
17 lut 14:38
Krzysiek:
4
x
=(2
x
)
2
podstawienie: t=2
x
17 lut 14:40
lejdi-:
i wychodzi tak :
t
dt
∫
*
t
2
−4
2
x
ln2
17 lut 14:44
lejdi-:
i co teraz ?
17 lut 14:44
huehuehue:
1
t
wychodzisz na cos takiego
∫
dt
ln2
t
2
−4
17 lut 14:50
huehuehue:
dt
samo podstawienie wyglada tak 2
x
=t 2
x
ln2dx=dt i teraz dzielisz przez ln2 2
x
dx=
ln2
17 lut 14:51