matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje
...:
Rosnąca funkcja liniowa y= ax−a wraz z osiami układu współrzędnych ogranicza trójkąt o polu 14. Z tego wynika, że parametr a jest równy: ? Proszę o jakieś szczegółowe wytłumaczenie, z góry dzięki!
17 lut 14:34
Eta:
y=ax−a −−− funkcja rosnąca ⇒ a>0
a
miejsce zerowe x
o
=
=1=|AB|
a
|AC|*||AB|
|a|*1
P(ABC)= 14 ⇒
=14 ⇒
=14⇒
2
2
|a|= 28 ⇒ a= 28 v a= −28 −−odrzucamy odp
a=28
17 lut 14:49