krótsza przekątna trapezu prostokątnego dzieli trapez na dwa trójkąty ,z których
monika:
27 lip 00:04
Eta:
Dokończ treść zad.
27 lip 00:08
monika: jeden jest równoboczny.Znajdz pole tego trapezu wiedząc, że ramię prostopadłe do podstaw ma
długość 2
27 lip 00:18
Eta:
teraz ok

chwileczkę narysuję :
27 lip 00:19
monika: okeY
27 lip 00:22
Eta:

Przepraszam, ale musiałam na chwilkę odejść od komputera.
policz "a" z tw. Pitagorasa w ΔADC
następnie pole trapezu:
gdzie: h= 2 IABI + IDCI=
32*a
i to wszystko
27 lip 00:36
Eta:
2/ sposób:
wysokość poprowadzona z punktu C h
C = 2
gdzie h
C = U{a
√3{2} , bo to wys. trójkąta równobocznego
dalej jak w 1/sposobie , tylko podstawić do wzoru na pole;
| | 4√3 | |
w 1/ też powinnaś otrzymać ,że a= |
| |
| | 3 | |
27 lip 00:42
Eta:
Odp: P= 2√3 [j2]
27 lip 00:44
Eta:
Dobranoc! Miłych snów
27 lip 01:02
monika: dziękuję

27 lip 09:31
korek: przekatna dzieli trapez prostokątny na dwa różne trójkąty równoramienne.wysokość tego trapezu
ma 4cm.podaj długości jego podstaw.
24 paź 18:49
amanda : narysuj dwa różne trapezy równoramienne w których ramię ma 4 cm a kąty przy podstawie 50
stopni.
19 maj 13:04
ewelina: krótsza przekątna trapezu prostokątnego podzieliła
27 lis 18:14