Wyznacz miejsce zerowe funkcji - równania kwadratowe
Liceum: Wyznacz miejsca zerowe funkcji f, g, h.
a) f(x)=2x2−8x+5
b) g(x)=2(x−1/4)2−8(x−1/4)+5
c) h(x)=2(x−√6/2)2−8(x−√6/2)+5
Rozwiązuję deltę, ale wychodzi mi pierwiastek, który nie ma rozwiązania całkowitego i nie
wychodzą mi wyniki. Z góry dzięki za pomoc i naprowadzenie na błąd!
Pozdrawiam!
17 lut 14:17
Ala: Mam problem z tym samym, proszę o pomoc!
17 lut 14:38
alm: wolfram alpha
17 lut 14:54
Krzysiek: Po 1 . Musi wyjsc ?. Wcale nie musi wyjsc ladny pierwiastek.
a Δ=24 to
√Δ=
√24=
√4*
√6=2
√6 i licz miejsca x
1 i x
2
W przykladach b i c wazna kolejnosc wykonywania dzialan. Najpierw potegowanie w a potem
mnozenie
Pokaze CI w b 2(x−1/4)
2−8(x−1/4)+5=0
2(x
2−2*x*1/4+(1/4)
2)−8x+2+5=0
2(x
2−1/2x+1/16)−8x+7=0
2x
2−x+1/8−8x+7=0
16x
2−72x+57=0 rozwiaz to ale jeszcze sprawdz czy sie gdzies nie
pomylilem
17 lut 18:18