?
Pomocy : Zadanie . Sprawdz ,czy liczba 2 *(sin 45 stopni + cos 45stopni )2 − tg2 60 stopni jest
całkowite ?
17 lut 14:14
Beti: podstawiasz wartości funkcji i wykonujesz działania na ułamkach
| | √2 | | √2 | |
2*( |
| + |
| )2 − (√3)2 = |
| | 2 | | 2 | |
2*(
√2)
2 − 3 =
2*2 − 3 =
4 − 3 =
1
czy 1 jest liczbą całkowitą?
17 lut 14:20
Pomocy : Proszę o jaśniejszą odpowiedz
17 lut 14:24
Beti: Mam rozumieć, że nie wiesz, czy 1 jest l. całk.?
No więc tak, 1 jest l. całkowitą, a zatem liczba przedstawiona w zadaniu jest całkowita. I to
jest odpowiedź.
17 lut 14:28