trygonometria
johny bravo: sprawdzcie mi to zadanko
Wyznacz kat nachylenia prostej o rownaniu 3x+
√3y − 5=0
no i wyznaczam
√3y=−3x + 5
czyli kat nachylenia liczy z tgα=a
tgα=−
√3
nie

? a w ksiazce jest odp tylko, ze α = 120
mysle ze moja odp jest poprawana...co robie w takim razie zle, czy zle jest w ksiazce
17 lut 14:08
colo: Ty masz źle, czy wyobrażasz sobie sytuację w której kąt nachylenia do osi OX wynosi załóżmy 440
stopni ( dla k=3)?
17 lut 14:17
johny bravo: no to nie moze byc np 300 stopni?
17 lut 14:18
17 lut 14:58
ICSP: Nie może być. Podajesz kąt tylko z przedziału a ∊ <0 ; π>
17 lut 15:01
johny bravo: aha dziekuje, wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo

pozdrawiam
17 lut 15:20