wielomiany
Rafał: Rozłóż wielomian n
3−n na czynniki, a następnie uzasadnij, że3 dla każdej liczby całkowitej n
wartość tego wielomianu jest liczbą podzielną przez 3.
rozłożyć wielomian to chyba tak n(n
2−1)



? tylko nie wiem jak uzasadnic.
26 lip 22:58
Eta:
Witam

n
3− n = n( n
2 −1)= n( n−1)(n +1)= ( n −1)*n*( n+1)
masz zatem iloczyn kolejnych liczb naturalnych n−1 , n , n+1
wśród trzech kolejnych liczb naturalnych znajduje sie liczba podzielna przez 3

co kończy dowód.
26 lip 23:32
Eta:
np: 0,1,2 −−− zero podzielne przez 3
1,2, 3 −−− 3 podzielne przez 3
4,5,6 −−− 6 podzielne przez 3
− 5, −4, −3 −− −3 podzielne przez 3
26 lip 23:36
Eta:
poprawiam Chochlika

liczb
całkowitych ...oczywiście ...( choć dla naturalnych też)
26 lip 23:48
Rafał: a rozumiem dzięki
26 lip 23:54
Eta:
OK
26 lip 23:57