nierówności wielomianowe
Patrycja: rozwiąż nierówność
a) |x
3 − 3x − 3| ≤ x
3 − 3x − 2
b) |(x
2 − 3)(x
2 − 4)| ≤ 0
bardzo prosiłabym o pomoc, ponieważ nie było mnie na tej lekcji

reszte zadań obliczę na
podstawie tego
17 lut 13:57
pigor: ... , no nie wiem, czy ci to pomoże do innych przykładów, ale
np.
b)
| (x2−3)(x2−4) | ≤ 0 ⇔ | (x
2−3)(x
2−4)| < 0 lub | (x
2−3)(x
2−4) |= 0 ⇔
⇔ x∊∅ lub (x
2 − 3)(x
2−4)= 0 ⇔ x
2=3 lub x
2=4 ⇔ |x|=
√3 lub |x|=2 ⇔
⇔
x=±√3 lub
x=±2 ⇔
x∊{−√3,√3−2,2} . ...
17 lut 14:26
pigor: ... , ciekawa nierówność a) i widzę ją np. tak : ponieważ
x3−3x−2= x
3+x
2−x
2−x−2x−2= x
2(x+1)−x(x+1)−2(x+1)= (x+1)(x
2−x−2)=
(x+1)2(x−2),
to dana nierówność ma rozwiązanie ⇔
⇔
|x3−3x−3| ≤ x3−3x−2 ⇔ |x
3−3x−3| ≤
(x+1)2(x−2) i x−2 ≥0 ⇔
⇔ −x
3+3x+2≤ x
3−3x−3 ≤ x
3−3x−2 i x ≥2 ⇔ 2x
3−6x−5 ≥0 i −1≤ 0 i x ≥2 ⇔
⇔ x
3−3x−
52 ≥0 i x∊R i x ≥2 ⇔ x
3−3x−
52 ≥0 i x ≥2 i dalej nie mam pomysłu
17 lut 22:58
PW: Chyba autor miał na myśli rozwiązanie "rysunkowe". Dwie przystające parabole − jedna
przesunięta względem drugiej o1 wzdłuż osi OY. Wartość bezwzględna dla tej po lewej stronie
powoduje "odbicie" kawałka paraboli nad oś OX. Rozwiązanie odczytać z wykresu po obliczeniu
wspólnych punktów wykresów
−x3+3x+3 = x3−3x−2
18 lut 00:02
PW: A co ja za bzdury wypisuję wieczorową porą. Jakie znowu "parabole". Wykresy funkcji:
f(x) = (x+1)
2(x−2)
− to ta po prawej stronie nierówności, rozłożona przez
pigora na czynniki, więc widać, że
nieujemna tylko dla x≥2 − oraz funkcji "o jeden mniejszej" − tej po lewej stronie. Rysujemy
tylko dla x≥2, bo pozostałe x rozwiązaniami nierówności na pewno nie są. Dalej już dobrze po
zamianie słowa "paraboli" na "wykresu".
Tyle że w ten sposób udało się tylko ominąć część rachunków. Dalej pozostaje rozwiązanie
równania
−x
3+3x+3 = x
3−3x−2,
czyli ...
na które
pigor nie miał pomysłu, ja też nie mam (pierwiastek jest niewymierny).
18 lut 08:00
pigor: ..., dzięki
PW , ale szkoda, ze
Patrycja się nie odzywa, bo być może
nierówność ta miała mieć postać :
a) |x
3−3x−
2| ≤ x
3−3x−2 , zwłaszcza, że klawisze z 2 i 3 są obok siebie, a wtedy
mielibyśmy fajną nierówność . ...
18 lut 13:25
PW: Pewnie tak, wobec braku odzewu nie trudzimy się dalej.
18 lut 13:35