Wyznaczyć max, min lokalne oraz monotoniczność:
ralf: Wyznaczyć max, min lokalne oraz monotoniczność:
f(x) = 14x4 − 13x3 − x2, x≠0
Najpierw obliczam pochodną, wychodzi mi x3 − x2 − 2x. Potem wiem, że muszę z tego wyliczyć
wszystkie "x", jednak przy wyciąganiu x przed nawias wychodzi mi x (x2 − x − 2), co wydaje mi
się trochę lipne bo nadal nie wiem co zrobić. Z nawiasu mogę policzyć deltę, jednak co z X?
17 lut 13:53
huehuehue: x=0 i x2−x−2 dobrze robisz masz w sumie 3 punkty gdzie istnieja ekstrema
17 lut 14:03
ralf: Ok, czyli max jest w −1, a min w 0 i 2 (wiem, że teraz liczę f(−1) itd.) Czy 0 bierzemy pod
uwagę jeżeli założyliśmy, że x≠0?
17 lut 14:16
ralf: Myślę, że takie proste przykłady mam ogarnięte, jednak mam problem z tym.
x
2 e
−4x2
Tutaj na zajęciach jakoś zostawialiśmy to e, potem braliśmy, że jest >0 i nic się z tym nie
robiło. Kompletnie tego nie rozumiem, nie wiem jak to zrobić. Jakby ktoś mógł pomóc, będę
wdzięczny
17 lut 14:22
huehuehue: sory za za zwloke ale mialem cos do zrobienia
| | x4 | | x3 | |
dlaczego x≠0 x∊R masz |
| − |
| − x2 |
| | 4 | | 3 | |
17 lut 14:34
huehuehue: min bedzie w punktach −1, oraz 2 maximum bedziesz mial w punkcie 0 jak nie jestes pewien
dlaczego
to mozesz sobie to narysowac albo wylicz druga pochodna i podstaw punkty i teraz tak
f''(x0)>0 minimum
f''(x0)<0 maksimum
17 lut 14:38
ralf: Rzeczywiście, pomyliłem to x≠0,
Zrobiłem taki rysunek i robię to w ten sposób.
http://img90.imageshack.us/img90/9430/23436980.jpg
Patrzę na monotoniczność funkcji, f↗(−
∞ ; −1), f↘(−1 ; 0), f↘(0 ; 2), f↗( 2 ; +
∞).
Dzięki temu widzę, że funkcja rośnie do −1 i tam będzie maksimum, potem maleje do 0 i do 2, tam
widzę minima.
Jak inaczej można spojrzeć na rysunek, żeby zobaczyć wynik jaki Tobie wyszedł? A może rysunek
źle narysowałem?
Wspomniałeś też o drugiej pochodnej (tutaj nie wiem o czym mówisz), wiem, że są taki dwie
tabelki gdzie widzę f' i f. zestawione z x<x0, x0 i x>x0. Jedna do minimum, druga do maksimum.
Domyślam się mniej więcej jak ją stosować, ale czy ona ma związek z drugą pochodną
17 lut 15:15
huehuehue: rysunek jest zly rysujac od prawej przez 0 przechodzisz bo masz w rozwiazaniu tylko raz
patrz na prostszy sposob
f''(x)=3x−2x−2
f''(0)=−2 f"(x0)<0 max
f(−1)=3 f''(x0)>0 min
f(2)=4 f''(x0)>0 min
17 lut 15:26
ralf: Jakbyś mógł rozwinąć "bo masz w rozwiązaniu tylko raz"
Potem rozumiem, że liczysz pochodną pochodnej i podstawiasz do wyniku miejsca zerowe które
wyszły z pierwszej pochodnej.
Czyli w tym wypadku monotoniczność wygląda tak? f↘(−∞ ; −1) f↗ (−1 ; 0) f↘ (0 ; 2) f↗(2 ; +∞)
Przyznam, że jest to trochę na oślep, bo pogubiłem się z wykresem i nie wiem już jak go
narysować.
17 lut 23:06