wysokosc w trójkącie
Ewelina: W trójkącie równoramiennym ramie ma długość 3, a kąt miedzy ramionami jest równy 30 stopni.
Ile wynosi wysokość poprowadzona z wierzchołka przy podstawie?
17 lut 13:49
Kasia:

KĄT adb =90 stopni = KĄT cdb
|ac|=|ab|=3
KĄT acb=30 stopni więc przy podstawie wynoszą 75 (z zasady o kątach w trójkącie, które wynoszą
180 stopni)
Trójkąt cbd stał się trójkątem szczególnym 30,60,90
wysokość bd dzieli ramię ac na pół czyli bok dc ma dlugość 1,5 , bok cb = 3
√3, wysokosc
db=1,5
√3
17 lut 13:59
pigor: ... , no nie , bo |bd|=
12|ac|=
12*3=
1,5 − szukana wysokość . ...
17 lut 14:06
Aga1.: @Kasia, wysokość BD, nie dzieli AC na pół.
17 lut 14:07
Janek191:
Pole tego trójkąta
P = 0,5* 3*3*sin 30o = 4,5 *0,5 = 2,25
ale
P = 0,5 *3*h = 1,5 h
więc
1,5 h = 2,25
h = 1,5
============
17 lut 14:18
Tobson:

A więc skoro połączone trójkąty dają trójkąt równoboczny to bok x będzie wynosił:
3/2 = 1,5
22 maj 20:28