kwadrarowa funkcja.
eRka: Uzasadnij ze rownanie f(x) + (m+1)x −4=0 ma dwa rozwiazania dla kazdej wartosci parametru m.
f(x)= x2 + 4x +3
Moglby ktos mi wytlumaczyc o co chodzi. Bo dochodze do wyliczenia Δm i nie wiem jak to
uzasadnic.
17 lut 13:26
krystek: wstawiasz x2+4x+3+mx−4=0 i teraz uporządkuj wylicz Δ i winna być >0 dla każdegom
17 lut 13:30
krystek: tam ma być (m+1)x−4
17 lut 13:30
sdf: zapisujac wyrazenie 3√9*6√81 w postaci liczby 3 otrzymamy?
17 lut 13:32
Aga1.: x2+4x+3+(m+1)x−4=0
x2+(m+5)x−1=0
Po wyliczeniu Δ rozwiąż nierówność
Δ>0
Δm powinna być ujemna.
17 lut 13:33
eRka: No tak Δm wychodzi mi <0 i to juz jest udowodnione? Nie rozumiem czemu
17 lut 13:45
Aga1.: Gdy Δ>0 , to równanie ma 2 różne rozwiązania
I co jest rozwiązaniem nierówności, gdy a>0 i Δm<0 ( rysujesz parabolę ramionami do góry, nie
ma miejsc zerowych, więc cała parabola jest nad osią x)
17 lut 14:03
eRka: Aha dziekuje
17 lut 14:17