oblicz objetosc
andzia:

witam prosze o pomoc . Dwoje przyjaciol wybralo sie na kamping wzieli ze soba namiot.oblicz
pole namiotu. Wymiary sa podane w ft (to chyba stopy) wysokosc h=4,5ft. Prosze o
wytlumaczenie. dzieki
26 lip 16:31
Rafał: to objętość czy pole

26 lip 16:44
andzia: objetosc sorki
26 lip 16:48
tim: Rafał.. robisz?
26 lip 16:49
Rafał: musze pomyśleć

nie wiem czy zrobie
26 lip 16:50
tim: Rafale, która klasA?
26 lip 16:50
Rafał: teraz bedzie III technikum.
26 lip 16:51
tim: No to na pewno potrafisz
26 lip 16:52
imię lub nick.: pięć razy ha przez dwa... razy osiem
26 lip 16:52
tim: Dokładnie... Teraz Rafał to ładnie zapisze
26 lip 16:53
Rafał: spoko
26 lip 16:55
damorka: Czyli po prostu pole podstawy.. no dobra w tym przypadku nie jest to podstawa Chodzi mi o to,
że mnożymy pole trójkąta przez długość namiotu (czyli to 8 ft.), tak?
26 lip 16:56
tim: Tak.
V = Pp * H i podstawa jest zawsze podstawą, jest to graniastosłup więc podstawą jest ta ściana,
której są dwie (czyli trójkąt), zaś wysokością 8ft. "Postaw" sobie go w wyobraźni
26 lip 16:57
damorka: Ok.

Chciałam się upewnić
26 lip 16:59
Rafał: V=Pp*H
1ft=30,48 5ft=154,2cm=1,54m 4.5ft=137,16cm=1,37m H= 8ft=243,84cm=2,44m
P.p=1,54m*1,37m/2=1,05m
2
V=1,05m
2*2,44m=2,56m
3 
chyba tak.
26 lip 17:05
Rafał: tim tak ma być

26 lip 17:06
andzia: a ile to bedzie w ft

?
W tresci zadania nic nic nie ma o tym zeby to przeliczyc na m
26 lip 17:14
tim: Takie pytanie. Czy proszą Cię o podanie wyniku w m?

I nie wolno tak zaokrąglać

Metoda dobra.
26 lip 17:14
andzia: ma byc w ft
26 lip 17:22
andzia: wiec mam cztery odpowiedzi i mam wybrac ta wlasciwa, a one sa w ft
26 lip 17:23
tim: A spróbuj sama...
26 lip 17:24
Podsiad: Objętość równa się 90 ft
26 lip 17:27
andzia: nie rozumie tego nie wiem o co chodzi
26 lip 17:31
tim: Objętość = Pole podstawy (trójkąta) razy wysokość (8ft).
Policz...
26 lip 17:55
Mirek:

Objętość graniastosłupa trójkątnego: V = P
Δ*H.
P
Δ − pole powierzchni podstawy graniastosłupa, podstawą jest trójkąt, jego pole:
| | 1 | | 9 | | 45 | |
PΔ = |
| * 5* |
| = |
| [ft2]
|
| | 2 | | 2 | | 4 | |
ft, to skrót angielskiej jednostki długości − stopy.
1 ft = 12 cali = 1/3 Jarda = 30,48 cm
26 lip 18:21
andzia: dzieki mirek kumam teraz
26 lip 18:25
leszek: mirek skad wziales te dziewiec drugich
26 lip 19:29
tim: 9/2 = 4,5 = wysokość podstawy / trójkąta...
26 lip 19:35
eloo: rysunek
27 kwi 16:09