Bardzo proszę o pomoc:)
Bzykuszka: wykres funkcji liniowej f(x)=−√2x−2√2 przecina osie ukladu wspolrzednych w punktach AiB.Oblicz
pole trojkata AOB, gdzie O(0;0)
17 lut 13:10
Bzykuszka: wyznacz najwieksza wartosc funkcji f(x)= −3+5 w przedziale<√10; √5>
17 lut 13:28
Aga1.: Punkt przecięcia z osią OY to (0,b), ile wynosi b?
a z osią OX (x0,0), gdzie x0, to miejsce zerowe funkcji.
Oblicz miejsce zerowe funkcji.
17 lut 13:44
Janek191:
f(x) = − √2 x − 2 √2
Dla x = 0 mamy f(0) = − 2√2
więc
A = ( 0; − 2 √2 ) − punkt przecięcia osi OY
0 = −√2 x − 2 √2
√2 x = − 2 √2
x = − 2
więc
B = ( − 2; 0) − punkt przecięcia osi OX
I OB I = 0 − (−2) = 2
I AO I = 0 − ( −2 √2 ) = 2 √2
Pole Δ AOB
P = 0,5 *I AO I * I OB I = 0,5*2* 2√2 = 2 √2
=====================================
17 lut 13:55
Janek191:
f(x) = − √2 x − 2 √2
Dla x = 0 mamy f(0) = − 2√2
więc
A = ( 0; − 2 √2 ) − punkt przecięcia osi OY
0 = −√2 x − 2 √2
√2 x = − 2 √2
x = − 2
więc
B = ( − 2; 0) − punkt przecięcia osi OX
I OB I = 0 − (−2) = 2
I AO I = 0 − ( −2 √2 ) = 2 √2
Pole Δ AOB
P = 0,5 *I AO I * I OB I = 0,5*2* 2√2 = 2 √2
=====================================
17 lut 13:56
Janek191:
f(x) = − √2 x − 2 √2
Dla x = 0 mamy f(0) = − 2√2
więc
A = ( 0; − 2 √2 ) − punkt przecięcia osi OY
0 = −√2 x − 2 √2
√2 x = − 2 √2
x = − 2
więc
B = ( − 2; 0) − punkt przecięcia osi OX
I OB I = 0 − (−2) = 2
I AO I = 0 − ( −2 √2 ) = 2 √2
Pole Δ AOB
P = 0,5 *I AO I * I OB I = 0,5*2* 2√2 = 2 √2
=====================================
17 lut 14:07
Janek191:
Do zadania z 13.28
Funkcja f(x) = −3 + 5 = 2 jest funkcja stałą.
17 lut 14:12