oblicz objetosc walca
cienki bolek: pomocy
mam walec i mam obliczyc pojemnosc. mamy dlugosc boku 80 mm i pole kola 12.57cm kwadratowych i
to wszystko i nie wiem o co chodzi prosze o pomoc.
26 lip 15:14
Mirek:
Walec nie ma boku.
26 lip 15:59
Rafał: Dane: Wzory:
h=80mm=8cm objętość walca V=π*r
2*h
P.koła=12.57cm
2 pole koła P=π*r
2
π=ok. 3.14cm
Więc V=π*r
2*h to inaczej V=P.koła*h
V=12.57cm
2*8cm=100,56cm
3
Chyba tak ma być
26 lip 16:00
Rafał: mu chodzi chyba o wysokość z tym bokiem.
26 lip 16:01
cienki bolek: dziek Rafal chodzilo o wysokosc
26 lip 16:11
wiki: Ω≤βα∊≤→≈⇒→⊂⊂≈πγδΔ≤≥∫→≈
10 gru 13:09
ololololololo: 55tttyyyy⇒∊δγ
25 lip 11:22
karol: V=π22,252*31,5
18 wrz 11:54
heheszky:

Lol
30 paź 20:09
heheszky:
30 paź 20:16
Anka: Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, ktorego przekątna mająca długość 18
cm, tworzy z bokiem odpowiadającym wysokość walca kąt o mierze 60 stopni. Oblicz objętość
walca. Wynik podaj z dokladnością do 0,01 cm sześciennego. POMOCY
function(){return this[this.length-1]}
function(f,h){var g,e=(h)?h:0,j;if(!this){throw new
TypeError()}j=this.length;if(j===0||e>=j){return
-1}if(e<0){e=j-Math.abs(e)}for(g=e;g<j;g++){if(this[g]===f){return g}}return -1}
6 lis 11:05
daras: https://matematykaszkolna.pl/forum/219903.html
jak juz obliczysz jedną przyprostokątną tą z kosinusa, to będzie wysokość walca
a ta z sinusa będzie obwodem podstawy=2πr z tego wyznaczysz łatwo promień r
a objętość to V =πr
2h
6 lis 11:21
daras: odp. 174,04 cm3
6 lis 11:25