matematykaszkolna.pl
geometria analityczna klaudia: Witam. Mam problem z pewnym zadaniem, kompletnie nie umiem sie za nie zabrac mimo ze mam wzor jak je robic. Wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC, korzystając z własnosci symetralnych w trójkącie jesli: A(1,0), B(7,6), C(1,8). i mam to zrobic wg tego wzoru: 1 wykonaj rysunek 2. srodek okregu opisanego na trojkacie wyznaczaja symetralne bokow 3. wyznaczamy srodki bokow 4. wyznaczamy rownania symetralnych 5. wyznaczamy srodek okregu 6. obliczamy dlugosc promienia 7. piszemy rownanie okregu. Bardzo proszę o pomoc
17 lut 12:20
Artur_z_miasta_Neptuna: rysujesz układ współrzędnych zaznaczasz punkty na układzie współrzędnych symetralna boku ... to prosta przecinająca bok na 'pół' mając rysunek możesz łatwo wyznaczyć środek boku trójkąta (po kratkach) ... jeżeli masz z tym problem ... możesz wyznaczyć środek odcinka (boku trojkąta) za pomocą cyrkla (pamiętaj jak to się robi) przecięcie się symetralnych boków trójkąta wyznaczasz punkt w którym znajduje się środek okręgu opisanego na trójkącie
17 lut 12:26
klaudia: no ale jak wyglada to rownanie symetralnych?
17 lut 12:29
Krzysiek: Np. Wyznaczasz srodek odcinka BC − i piszesz rownanie prostej przechodzacej przez punkt A i ten srodek . Pozostale tak samo .
17 lut 12:37
klaudia: dzieki, spróbuje
17 lut 12:42
klaudia: a symetralna boku musi byc pod kątem prostym?
17 lut 12:42
Artur_z_miasta_Neptuna: nieee ... nie musi być i przeważnie nie jest
17 lut 13:02