Sprawdz czy zdarzenia moga sie wylaczac.
XXX: A i B sa zdarzeniami losowymi zawartymi w zbiorze Ω takimi ze P(A)=0,75 i P(B)= 0,45.
17 lut 11:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
Zdarzenia się 'wyłączają', gdy P(A∩B) = 0
wykaż, że tutaj to zachodzi/nie zachodzi.
17 lut 12:01
XXX: Za bardzo nie kapuje jak to zrobić

Prosze o rozwiazanie to moze to pojmę jak ktos to zrobi
17 lut 12:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
o rozwiązanie

a pffffff ... gotowca dostaniesz od kogoś komu zapłacisz za to
tyle powiem
skorzystaj ze wzoru P(AuB) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
założeń co do prawdopodobieństwa ... P(C) ∊ <0;1> dla dowolnego C ∊ Ω.
Pogłówkuj i podaj odpowiedź pisemną czy się da czy się nie da.
Możesz też robić to na rysunku (jak w gimnazjum) rysując zbiory zamknięte w 'pudełku' (Ω)
17 lut 12:16
illuminat: Δ⇒∊lita
Δ→∞
3 lis 21:56