parametr
alb: określ wartość parametru m, dla których funkcja f jest homograficzna oraz te, dla których jest
17 lut 11:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
liniowa :
funkcja postaci:
f(x) = ax + b
homograficzna:
funkcja postaci:
kiedy będzie miała postać liniową
a kiedy postać homograficzną
17 lut 11:58
17 lut 12:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
konkretny sposób ...
1) to że 'mx' możesz wyzerować <−−− trza to po prostu zauważyć
2) dla m≠0
szukasz takiego 'm' ... aby (mx − 2) dzielił bądź był dzielony bez reszty przez (3x−1)
tak wygląda sposób rozwiązywania
17 lut 12:03
Kipic: hehe zadania ze zbioru nowej ery matura rozszerzona 2013 zbior zadan maturalnych
| | 3x−1 | |
wiec mamy f(x) = |
| |
| | mx−2 | |
| | ax + b | |
czyli to jest y = |
| |
| | cx+d | |
ad−bc≠0 i c≠0
i podstawiamy c≠0 czyli m≠0 i
ad−bc≠0 czyli 3*2−1*m ≠0 ⇒ m≠6
wiec liniowa jest dla m∊{0;6}
a homograficzna dla m∊R/({0;6}
17 lut 12:04
17 lut 12:14
17 lut 12:16
alb: | | a | | b | |
a chyba rozumiem |
| ≠ |
| |
| | c | | d | |
17 lut 12:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... wtedy będzie homograficzna (i jeszcze c≠0
17 lut 12:23