funkcja wymierna
Kipic: z rownania (a+1 )xy + y = x−a wyznacz y jako funkcje xdla jakiej wartosic paramateru a jest to
funkcja homograficzna ? wyznacz wartosci parametru a dla ktorej zbiorem wartosci tej funkcji
jest R/{1}
dobra wyznaczam y czyli :
(a+1 )xy + y = x−a
(a+1 )y(x + 1) = x−a /(a+1 )(x + 1)
| | x−a | |
a wedlug odpowiedzi wychodzi : y= |
| jak to mozliwe czy gdzies robie błąd ? |
| | (a+1 )x + 1 | |
17 lut 11:53
krystek: Zgubił sie nawias w drukarni
17 lut 12:59
Kipic: no ale bez jaj nawet jesli ten nawias by sie zgubil to wteyd daje relany wynik bo tylko wtedy
mozna
zastosowac to co wiemy o funkcji homograficznej a jak jest (a+1)(x+1) ot niewiem ja kmam
zastosowac te wzory c≠= i ab − bd ≠0
17 lut 13:07
Kipic: c≠0
17 lut 13:07
pigor: .. , otóż np. tak: wyłączam y przed nawias , wtedy
| | x−a | |
(a+1)xy+y= x−a ⇔ y[(a+1)x+1]= x−a ⇔ y= |
| i (a+1)x ≠ −1 ⇔ |
| | (a+1)x+1 | |
| | x−a | | 1 | |
⇔ y= |
| i x ≠ − |
| , zatem |
| | (a+1)x+1 | | a+1 | |
jest to funkcja homograficzna ⇔ 1*1−(−a)*(a+1)≠ 0 i a+1≠ 0 ⇔ a
2+a+1≠ 0 i a≠ −1 ⇔
⇔ a∊R i a≠−1 ⇔
a≠−1 ⇔
a∊R\{−1} ,
17 lut 13:59
Nati: (a+1)xy + y = x−a
y[(a+1) + 1] = x−a /: [(a+1) + 1]
y= x−a(a+1)+1 −−−> wychodzi jak w odpowiedzi.
funkcja jest homograficzna dla a ≠−1,
17 lut 14:07
Kipic: dziekuje
17 lut 14:17