Proszę o pomoc ;)
Wiki: Suma trzech kolejnych liczb naturalnych parzystych jest równa 210 . Najwieksza z tych licz jest
równa ?
17 lut 11:15
Wiki: ?
17 lut 11:26
Wiki: ?
17 lut 11:55
Kipic: liczba parzysta to 2n kolejna to 2n+2 kolejna 2n+4
2n + 2n+2+2n+4=210
6n=204
n=34
najwieksza miala 2n + 4 czyli podstwiamy pod n 2 * 34 + 4 wiec najwieksza to 72
17 lut 11:58
Saizou : niech n∊N
trzy kolejne liczby parzyste to 2n−2 ; 2n ; 2n+2
2n−2+2n+2n+2=210
6n=210
n=35
zatem największa z nich to 2*35+2=72
17 lut 11:58
Wiki: Dzięki Wielki
17 lut 12:00
Wiki: a Kipic co sie stało z 4 i 2 ?
17 lut 12:02
Kipic: z jakim 4 i 2 ? przeciez najwieksza ma sie wyliczyc
17 lut 12:07
Gocha: sory już nic
17 lut 12:08
Kipic: czyzby Wiki to Gocha

uzywanie kilku nickow na raz

wsumie tak z tego mozna wywnioskowac
17 lut 12:09