prędkości
Dariushka: Dwa pociągi wyjechały z miast A i B oddalonych od siebie o 540 km. Pociąg jadący z miasta a do
B wyjechał godzinę wcześniej niz pociag jadacy z miasta B do A i jechał z prędkością o 9km/h
mniejszą. Pociągi te minęły się w połowie drogi, oblicz prędkości tych pociagów.
Da się to w ogóle rozwiązać? Eh.. Prosze o pomoc.
26 lip 13:28
Mirek:
Da się rozwiązać i to dość prosto.
DROGA=PRĘDKOŚĆ*CZAS
Długość drogi każdego pociągu wynosi 270 km.
Ułóż układ równań i rozwiąż go.
26 lip 14:31
AS: A 270 S 270 B
| −−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−−−|
Sposób 1:
Zakładam:
czas jazdy pociągu z B: x h
prędkość pociągu z B : y km/h
czas jazdy pociągu z A: x + 1 h
prędkość pociągu z B : y − 9 km/h
Korzystam z wzoru z fizyki: s = v*t
Dla pociągu z A; (x + 1)*(y − 9) = 270
Dla pociągu z B: x*y = 270
Porównując lewe strony (prawe są równe) mamy równanie
(x + 1)*(y − 9) = x*y po wymnożeniu
x*y − 9*x + y − 9 = x*y ⇒ y = 9*x + 9 ⇒ y = 9*(x + 1)
Wstawiam do równania drugiego
x*9*(x + 1) = 270 |:9
x2 + x − 30 = 0⇒ x1 = −6 (odpada) lub x2 = 5
Pociąg z B jechał 5 h z prędkością 54 km/h
Sposób 2
Prędkość pociągu B na drodze 270 km wynosi 270/x
Prędkość pociągu A na drodze 270 km wynosi 270/(x + 1)
Różnica prędkości wynosi 9 h
270/x − 270/(x + 1) = 9 |:9
30/x − 30/(x + 1) = 1 |*x*(x + 1)
30*(x + 1) − 30*x = x*(x + 1)
30*x + 30 − 30*x = x2 + x
x2 + x − 30 = 0
Kosmetykę zostawiam już Tobie.
Jak będą trudności pomogę.
26 lip 14:50
Dariushka: DZIęKUJE

ale jak w I przykładzie obliczyłes/as x1 i x2?
27 lip 08:56
AS: Dari!
Równanie kwadratowe przy pomocy delty powinnaś umieć rozwiązać.
To podstawowa umiejętność.
27 lip 09:06
Dariushka: Ok, umiem, umiem, tylko dla pewności pytałam, czy tak czy siak

czy jakimś tajnym skróconym
sposobem, czy tradycyjną deltą.
Dzięki za pomoc
27 lip 10:25
Dariushka: kurcze.. chyba mam jednak jeszcze z czymś problem:(
27 lip 10:36
Dariushka: x2+x−30=0
2x2−30=0/:2
x2−15=0
a=1 b=0 c=−15
Δ=b2−4ac
itd.
Tak to nalezy zrobic?
27 lip 14:00
AS: nie
podaje kolejne kroki:
a) Δ = b2 − 4*a*c
b) √Δ
c) x1 = (−b − √Δ)/(2*a)
d) x2 = (−b + √Δ)/(2*a)
27 lip 14:38
Basia:
Przede wszystkim x2+x to z całą pewnością nie jest 2x2.
Dalej tak jak podpowiada As.
27 lip 15:50
AS: Dari!
Jak się rzetelnie nie zabierzesz do roboty to będzie kiepsko z Tobą.
Rozwiązywanie równania kwadratowego to tak jak z tabliczką mnożenia,
liczy się na pamięć,bez zastanawiania co i z czego.
Ja wiem jedno. Nie liczysz w ogóle zadań nawet tych najprostszych.
Do roboty i to od zaraz.
27 lip 16:58
Dariushka: x2+x−30=0
a=1 b=1 c=−30
Δ=b2−4*a*c
Δ=1 −4*1*(−30)
Δ=1+120
Δ=121
x1=−1−√121/2
x1=−12/2
x1=−6
taaakie proste.. a ja tak pogmatwałam:(
dziękuje za pomoc ii rady.
28 lip 14:33
AS: Ale brakuje wyliczenia x2.
Powodzenia i czekam na ciąg dalszy.
28 lip 14:48
AS: Twój zapis dla x1 jest błędny.Na egzaminach to może kosztować wiele punktów.
Prawidłowo
x1 = (−1 − √121)/(2*1) = (−1 − 11)/2 = −12/2 = −6
Korzystniej jest przed wyliczaniem x1 wyliczyć √Δ
√Δ = √121 = 11 i teraz wyliczać x1
x1 = (−1 −11)/2 = −6
28 lip 14:57
Dariushka: √Δ=√121=11
x2=(−1+√121)/(2*1)
x2=(−1+11)/2
x2=10/2=5
x1∉R, więc
x=5
28 lip 15:20
Dariushka: Resztę dokończe troszkę później. (dzięki po raz setny!

)
28 lip 15:21
AS: A to co? x1 ∉ R? ? ?. Należy jak najbardziej.
Nieprzydatny w zadaniu bo czas jazdy ujemny.
Po drugie.
Jak już wyliczyłaś √Δ to w x2 podstawiasz od razu 11 a nie √121
28 lip 16:55
Dariushka: więc jak mam poprawnie napisać, że x1 jest 'nieprzydatne'?
x=5
czas jazdy pociągu z A: 5+1=6h
Czas jazdy pociągu z B: 5h
Dla pociągu z A: S=v*t
(x + 1)*(y − 9) = 270
6*(y − 9) = 270
6y−54=270
6y=270+54
6y=324/:6
y=54
(Zakładam: czas jazdy pociągu z B: x h
prędkość pociągu z B : y km/h
czas jazdy pociągu z A: x + 1 h
prędkość pociągu z B : y − 9 km/h) −−−> tu chyba jakiś błąd (?)
Dla pociągu z A prędkość: (y−9)km/h
czyli va=54−9=45km/g
vb=54km/h
29 lip 11:23
AS: Po prostu x = −6 nie przydatne bo czas jazdy jest ujemny,a to jest nonsens,
Nie byłoby problemu,gdyby na początku zadania przyjąć:
Zał. x > 0 , y > 0 wtedy x = − 6 sprzeczne z założeniem.
29 lip 11:29
Dariushka: a no własnie. zał. x>0 i y>0
29 lip 11:38
Dariushka: a jak rozwiązanie?
29 lip 11:44
AS: poprawnie, a błędu z prędkością z B nie ma.
29 lip 12:01
Dariushka: yhym.. ok. DZIĘKUJE
29 lip 12:19