Help!
Dariushka: O co b. : Rozwiąż równanie: x3 − 12x2 + x − 12 = 0
26 lip 12:41
Eta:
grupujesz wyrazy:
( x
3 − 12x
2) +( x −12)=0
x
2( x − 12) +( x − 12)=0
( x −12)( x
2 +1)=0
podaj teraz pierwiastki rzeczywiste ... to już banał
26 lip 13:02
AS: Z pierwszych dwóch wyrazów wyłącz x2 potem powtórnie (x − 12)
26 lip 13:02
Dariushka: ook Eta, dzięki za pomoc, jednak nie wiem skąd sie wzięła 3 linijka.. ii gdzie ten x2 i skąd
(x2+
1)..
pierwiastki rzeczywiste?...
26 lip 13:13
Rafał: x2( x − 12) +1( x − 12)=0 a w nawiasach jest to samo.
i dlatego spisujesz to co jest w nawiasie (x−12) oraz robisz drugi nawias z tych liczb które są
przed nawiasami czyli (x2+1). I wychodzi wtedy (x−12)(x2+1).
26 lip 13:24
Dariushka: okk, fenks, zrozumiałam. Ale co z tymi pierwiastkami rzeczywistymi?
26 lip 13:38
Dariushka: na tym koniec zadania?
26 lip 14:06
Eta:

myślałam ,że dokończysz?
( x − 12)( x
2 +1)=0 <=> x − 12=0 lub x
2 +1=0
to x = 12 lub x
2 = −1 −−− sprzeczne w zb. l. rzeczyw.
zatem odp:
rozwiązaniem równania w zb. l. rzeczywistych jest:
x = 12
26 lip 16:53
Dariushka: jak to x2 to −1? 1*1=1 a (−1)*(−1)=1 ...
27 lip 08:46
Rafał: masz x2+1=0. I teraz przenosisz 1 na prawo stronę. I jeżeli się tak przenosi to zmienia się
znak więc nie bedzie 1 tylko −1.
27 lip 09:43
Dariushka: ahaaa.. no popatrz, takie oczywiste..
27 lip 10:27