rozwiaż
yummy: rozwiąż równania wielomianowe: a) (x−8)(4−x)(2x+1)=0, b) x3+5x2+3x+15=0, c) x3−2x2+2=x, d)
x3+ 2x=3x2, e)x3+8=0
17 lut 09:41
krystek: e)x3+23=0 zastosuj wzór a3+b3
17 lut 10:17
Krzysiek: NP.a −kiedy iloczyn 3 czynnkow =0 Powiem CI z e przyklad a jest najlatwiejszy
b i c metoda grupowania wyrazow
d x3−3x2+2x=0 wyciagnij x przed nawias i dalej prosto
e)x3=−8 to x=3√−8 to x=...... odpowiedz sobie na pytanie czy istnieje pierwiastek stopnia 3
z liczby ujemnej
17 lut 10:24
krystek: (x+2)(x2−2x+4)=0 ⇔ x+2=0 lub x2−2x+4=0
17 lut 10:27