Wartości wyrażeń
mrs17: Oblicz bez wartości funkcji trygonometrycznych :
(sin 21◯ + sin 69◯)2 − 2sin 21◯ cos 21◯
17 lut 02:53
mrs17: Chodzi oczywiście o to,aby nie korzystać z tabelki przybliżonych wartości funkcji
trygonometrycznych.
17 lut 02:54
ICSP: korzystając ze wzorów :
(a+b)2 = a2 + 2ab + b2
sin(90−α) = cosα
sin2α + cos2α
otrzymuję następujące przekształcenia
(sin21o + sin69o)2 − 2sin21ocos21o =
sin2 21o + 2sin(90 − 21)o*sin21o + sin2(90 − 21) − 2sin21ocos21o =
= sin2 21o + 2sin21ocos21o + cos2 21o − 2sin21ocos21o − 2sin21ocos21o =
sin2 21o + cos2 21o = 1
17 lut 03:23
mrs17: Dzięki wielkie!
17 lut 03:37