Oblicz pole figury ograniczonej trzema funkcjami
invit: Witam,
mam problem z tym zadaniem. Matematyki nie uczyłem się od kilku lat a muszę je rozwiązać. W
ogóle nie wiem jak się za to zabrać.
y= √x−2
y= 4−x
y= (x−2)(x−4)
Należy obliczyć pole figury ograniczonej tymi funkcjami.
Z tego co wyczytałem to muszę obliczyć miejsca przecięć a potem ułożyć z tego całkę z granicami
miejsc przecięć. W jaki sposób obliczyć miejsca przecięć?
17 lut 01:11
Dominik: (x − 2)(x − 4) = 4 − x
(x − 2)(x − 4) + x − 4 = 0
(x − 4)(x − 2 + 1) = 0
(x − 4)(x − 1) = 0
x = 1 v x = 4
y = 3 v y = 0
(1,3), (4, 0) − pkty przeciec f(x) = 4 − x i g(x) = (x − 2)(x − 4)
krotko mowiac trzeba porozwiazywac uklady rownan zlozone z 2 funkcji i masz pkty przeciec.
17 lut 01:49
invit: No dobra obliczyłem w ten sposób kolejne miejsce przecięcia
√x−2=4−x
wychodzi
x=3
y=1
a w jaki sposób obliczyc rownanie ?
(x−2)(x−4)=√x−2
17 lut 10:32
invit: intuicja mi podpowiada że trzeba obustronnie podniesc do drugiej potęgi aby zlikwidować
pierwiastek. Ale gdy tak zrobię to gubię się kawałek dalej nie wiedząc co zrobić
17 lut 10:40