równania wymierne
Robal: Mógłby mi ktoś wyjaśnić kiedy możemy mnożyć na krzyż, a kiedy po prostu sobie przenieść na
drugą stronę w równaniach wymiernych? Jest jakaś zależność, czy jak idzie?
17 lut 00:55
17 lut 01:19
17 lut 01:20
Robal: A wyjaśnisz mi to:
Gdy przenoszę prawą na lewą to jak?
17 lut 01:23
Robal: Na krzyż mi wychodzi, ale to drugie już nie i nie wiem gdzie robię błąd.
17 lut 01:33
Eta:
16−9x
2= (4−3x)(4+3x) −−− wspólny mianownik
| | 4 | | 4 | |
i koniecznie założenie: x≠ − |
| i x≠ |
| |
| | 3 | | 3 | |
| (2x−4)(4−3x)−(6x+8) | |
| =0 |
| (4−3x)(4+3x) | |
licznik =0 ⇒ (2x−4)(4−3x)−6x−8=0
dokończ......
17 lut 01:41
Robal: ale wtedy nie wychodzi tak jak na końcu ksiażki.
−6 x2+14 x−24 = 0
17 lut 02:03
Robal: doszedłem już.
Jest jakiś sposób tutaj?
podpowiedź co do mianowników po lewej
17 lut 03:05
ICSP: kolejno mianowniki :
x
2 + x = x(x+1) =
x *
(x+1)
x
2 − x = x(x−1) =
x *
(x−1)
x
2 − 1 = (x−1) * (x+1) =
(x−1) *
(x+1)
Teraz już jasno widać ze dziedzina to : x∊R\{−1;0;1}
a kiedy kolory
czerwony ,
zielony ,
niebieski się połączą otrzymam wspólny
mianownik :
x *
(x+1) *
(x−1) = x(x−1)(x+1) .
Teraz są dwa sposoby:
1
o Sprowadzanie do wspólnego mianownika(tego sposobu nie lubię)
2
o Przemnożenie równania przez wspólny mianownik:
| 3 | | 2 | | 8 | |
| + |
| = |
| // * x(x−1)(x+1) |
| x2 + x | | x2−x | | x2−1 | |
| 3*x(x−1)(x+1) | | 2x(x−1)(x+1) | |
| + |
| = |
| x(x+1) | | x(x−1) | |
Po zredukowaniu się
fioletowych
3(x−1) + 2(x+1) = 8x
3x − 3 + 2x + 2 = 8x
−3 + 2 = 8x − 2x − 3x
−1 = 3x
| | 1 | |
x = − |
| ∊D wiec jest rozwiązaniem. |
| | 3 | |
17 lut 03:32
Robal: Byłby ktoś tak miły wyjaśnił mi to:
Wyznacz dziedzinę
Robię tak
3x ≥ 0
x ≥ 0
2x+8 >0
2x>−8
x>−4
ale nie wiem co dalej?≈
17 lut 16:07
Eta:
√a to a≥0
| | 3x | |
zatem : |
| ≥0 i mianownik 2x+8≠0⇒ x≠ −4 |
| | 2x+8 | |
zamieniasz na równoważną nierówność iloczynową przy założeniu,że x≠ −4
3x(2x+8) ≥0 x(x+4)≥0 ⇒ x€ (−
∞, −4
)U<0,
∞)
17 lut 16:27