matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
indukcja
tomek:
k(k+1)(k+2)
1*2+2*3+3*4+...+k(k+1) =
3
dla k+1
17 lut 00:51
tomek:
nie wychodzi mi ... pomóżcie
17 lut 00:52
Eta:
dla n=k+1
k+1)(k+2)(k+3)
P=
3
k(k+1)(k+2)
L=1*2+2*3+...+k*(k+1)+(k+1)(k+2)=
+(k+1)(k+2)=
3
k(k+1)(k+2)+3(k+1)(k+2)
(k+1)(k+2)(k+3)
=
=
3
3
L=P
17 lut 01:01