wielomiany
alb: Pierwiastkami wielomianu w o współczynnikach całkowitych sa liczby: −3,−2,−1. Wykaż, że dla
dowolnej liczby naturalnej n liczba w(n) jest podzielna przez 6.
Prosze o pomoc



!
17 lut 00:34
Eta:
W(x)=a(x+1)(x+2)(x+3)
Mamy wykazać ,że:
W(n)= a*(n+1)(n+2)(n+3) =6*k, k€C
n+1, n+2, n+3 −−− to trzy kolejne liczby naturalne wśród nich jest co najmniej jedna liczba
podzielna przez 2 i dokładnie jedna podzielna przez trzy
zatem iloczyn takich liczb jest podzielny przez 2 i 3 czyli jest też podzielny przez 6
c.n.u
17 lut 01:18