funkcja wymierna_wykresy
nie umiem: jak mam rozgryść taki wykres fukcjji
|x+1| − |x−1|
f(x) = −−−−−−−−−−−−−−−−
x
od czego mam zacząć

mam go narysować a nie za bardzo wiem jak do tego podejsć... proszę o
pomoc.
Edyta
17 lut 00:00
nn: zrób założenia i rozmatrz przypadki dla x∊(∞;−1) x∊<−1;1) i x∊<1;∞)
17 lut 00:08
MQ: Jak już nie ma innego pomysłu, to zawsze można rozbić na 3 przedziały:
1: x<−1
2: −1≤x<1
3: 1≤x
17 lut 00:08
nie umiem: aha dzieki

a jeszcze mam taki problem
|x|
f(x)−−−−−−−−−
x−1
17 lut 00:13
nn: no to dla x≥0 i x<0
17 lut 00:14
MQ: To drugie, to najprościej tak:
1. Rysujesz jak dla funkcji bez wartości bezwzględnej
2. Dla x<0 funkcję odbijasz symetrycznie wzgl. osi OX
17 lut 00:17
nn: MQ czy możesz mi pomóc
17 lut 00:18
nie umiem: aha i powstanie mi coś takiego
x x 1
f(x) = −−−−−−−−− dla x≥0 czyli −−−−− − −−−−−− −− − −−−−
x−1 x x
1
czyli to będzie funkcja −−−−−−− przesunięta o wektor [0,1] chodzi mi oczywiście
tutaj o ten piwerwszy przypadek
x
17 lut 00:18
MQ: W czym?
17 lut 00:19
nie umiem: mq , chyba raczej chodziło Ci o x≥0 do odbicia
17 lut 00:20
nn: Wykaż, że dla dowolnej wartości parametru p wielomian px3+x2(p−2)−x(1+2p) ma trzy pierwiastki
rzeczywiste. ale jak np. p=0 no to będzie funkcja nkwadratowa i nie będzie 3 rozwiązań bo w
sumie chodzi o x{( px2+x(p−2)−(1+2p) }
17 lut 00:21
MQ: @nn
Po prostu zadanie źle sformułowane.
17 lut 00:24
nn: o dziex MQ
17 lut 00:26
MQ: @ nie umiem
Nie, chodziło mi o tę część funkcji, która była wyrysowana dla x<0
| | x | | 1 | |
Bierzesz funkcję f(x)= |
| =1+ |
| |
| | x−1 | | x−1 | |
i rysujesz ją w całej dziedzinie.
Potem tę część, która jest po lewej stronie osi OY (czyli dla x<0), odbijasz symetrycznie wzgl.
osi OX.
Bierze się to stąd, że masz w liczniku |x|, która powoduje zmianę znaku funkcji po przejściu z
x z wartości dodatnich do wartości ujemnych.
Cała filozofia.
17 lut 00:35