Rozłóż wielomian na czynniki
Rafał: x
5−2x
4+x
2+x
3+3 proszę o pomoc
25 lip 23:53
AS: Znajdź podzielniki wyrazu wolnego, jest ich cztery.
Jeden z nich sprawdza równanie tzn po podstawieniu
w miejsce x da w wyniku zero.
Następnie wielomian podziel przez x − x1
26 lip 10:11
Rafał: to będzie −1. ale nie rozumiem skąd się znalazło to x−x1 .
26 lip 10:20
AS: Skoro znalazłeś właściwy pierwiastek,to podziel wielomian przez x + 1
26 lip 10:44
Rafał: no ja tak robię i mi źle wychodzi.
26 lip 12:35
AS: Sprawdź dzielenie − powinno wyjść
x4 − 3x3 + 4x2 − 3x + 3
26 lip 12:59
Rafał: no to tak mi dzielenie wyszło. I zapisac to tak (x+1)(x
4−3x
3+4x
2−3x+3)


i jak to jeszcze
rozpisać

?
26 lip 13:05
AS: Już dalej się nie da,wielomian uzyskany w dzieleniu
nie rozpada się na żaden iloczyn prostszych wielomianów.
26 lip 13:12
Rafał: a dzięki po prostu mam złą odpowiedz w książce napisaną bo tam pisze, że powinno wyjśc
(x
2+1)(x+1)(x
2−3x+3)

ale widocznie pomyłka
26 lip 13:17
Mirek:
Każdy wielomian można rozłożyć na czynniki stopnia co najwyżej drugiego.
W książce jest dobra odpowiedź.
26 lip 13:44
Rafał: ale ta wyżej też jest dobra

?
26 lip 13:48
Mirek:
Odpowiedź: x5−2x4+x3+x2+3 = (x+1)(x4−3x3+4x2−3x+3) nie jest dobra, ponieważ
należało rozłożyć wielomian na czynniki, to znaczy na takie czynniki, których już bardziej
nie można rozłożyć.
Czynnik:
x4−3x3+4x2−3x+3 = x4+x2−3x3−3x+3x2+3 = x2(x2+1)−3x(x2+1)+3(x2+1)=
=(x2+1)(x2−3x+3)
jak widać można było rozłożyć.
Odpowiedź: x5−2x4+x3+x2+3 = (x+1)(x2+1)(x2−3x+3).
26 lip 14:00
AS: Rafale!
To ja poknociłem z tym wnioskiem − co nagle to po diable.
Marcin ma oczywiście rację.
26 lip 15:01
Rafał: no spoko
26 lip 15:03