Oblicz granice ciągu
KAMIL: an=3n−
√9n2+6n+1
| | 3n+√9n2+6n+1 | |
mam to pomnożyć przez |
| |
| | 3n+√9n2+6n+1 | |
16 lut 23:19
Saizou : zauważ że 9n2+6n+1=(3n+1)2
16 lut 23:22
KAMIL: tyle ze nie wiem co mi to daje mam to sprzeżyc przez (3n+1)2
16 lut 23:39
asdf:
Kamil, jak nie wiesz to rób to schematem.. sprzęż to
| 3n + √9n2 + 6n + 1 | |
| |
| 3n + √9n2 + 6n + 1 | |
16 lut 23:46
Mila:
Możesz zrobić jak zacząłęś.
Saizou proponuje co innego, przekształcenie, które bardzo ułatwi rozwiązanie.
√9n2+6n+1=√(3n+1)2=3n+1
an=3n−(3n+1)=−1
16 lut 23:50
KAMIL: i po sprzężeniu mam
i teraz ...

mianownik przez n
2
16 lut 23:53
KAMIL: ok załapałem Dziękuje
16 lut 23:54
Janek191:
9 n2 − ( 9 n2 + 6n + 1) − 6n − 1
an = −−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−
3n + √ 9n2 + 6n + 1 3n + √ 9n2 + 6n + 1
Dzielimy licznik i mianownik przez n ( pod pierwiastkiem przez n2 )
− 6 − 1/n
an = −−−−−−−−−−−−−−−
3 + √ 9 + 6/n + 1/n2
zatem
lim an = − 6/ 6 = − 1
n→∞
=====================
bo 1/n → 0, 6/n → 0, 1/ n2 → 0, gdy n → ∞
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Korzystamy z wzoru : a − b = ( a2 − b2) / (a + b)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
16 lut 23:58
asdf: @KAMIL
ODEJMUJESZ CAŁOŚĆ NIE TYLKO PIERWSZY WYRAZ! czyli proponuje nawias i przed nim minus.
17 lut 00:00
Gertruda:
4 cze 13:25
Janek191:
Jakie wykopalisko sprzed ponad 5 lat
4 cze 13:29